Čo je to GMO a v akých potravinách sa nachádza? Budete prekvapený kde všade môžete nájsť tieto nebezpečné potraviny.
Geneticky modifikované organizmy alebo GMO sú výsledok laboratórneho procesu, pri ktorom sa vezmú gény z DNA jedného organizmu a umelo sa vnútia do génu druhého organizmu, čo sú väčšinou nesúvisiace rastliny alebo živočíchy. Tieto gény môžu pochádzať z baktérií, vírusov, hmyzu, zvierat alebo dokonca ľudí.
Vďaka genetickému inžinierstvu teraz môžeme skombinovať prakticky čokoľvek. Vedci vytvorili už také kombinácie ako:
- Gény pavúka vložili do DNA kozy, aby kozie mlieko obsahovalo proteín z pavučiny, ktorý by použili pre výrobu nepriestrelných viest
- Gény z kravy zmenili prasaciu kožu na kravskú
- Gény z medúzy rozsvietili prasacie rypáky v tme
- Naklonované mačky svietili v tme
- Jed zo škorpióna vložili do kapusty
- Do lososa vložili viac rastového hormónu, aby rástol dvakrát rýchlejšie
- Naklonovali banány a iné rastliny tak, aby produkovali vakcíny
- Do vajec vložili chemoterapeutický liek
- Gény z arktických rýb ochránili paradajky a jahody pred mrazom
- Ľudské gény boli vložené do kukurice, cukrovej repy či ryže
- Gény z ryby vložili do zmrzliny
- Gén vírusu HIV-1 vložili do kukurice, aby vytvorili lacnú a jedlú orálnu vakcínu
GMO predstavujú obrovské riziko pre prírodu, človeka a každý živý organizmus. Je to jeden veľký experiment a nikto stále nevie, aké následky môže mať. Aj dlho po ukončení konzumácie GMO potravín môžu geneticky modifikované proteíny zostať v organizme a rozmnožovať sa. Takéto chronické vystavenie sa cudzím génom môže zasa spôsobiť nepredvídateľné následky, a to najmä preto, že mnohé tieto gény sú odolné voči antibiotikám. Čo by to mohlo spôsobiť?
- Keďže zvieracie štúdie preukázali, že DNA v potravine môže prejsť cez tráviaci trakt do orgánov celého tela, dokonca aj do plodu, nikto nemôže predpovedať následky prípadnej aktivácie cudzích génov v ľudskom alebo zvieracom organizme, ktorými môžu byť úplne nové ochorenia, podobné napríklad rakovine,
- Ak by bol bakteriálny gén, ktorý je vložený do väčšiny GMO plodín prenesený, mohlo by to vytvoriť „super“ ochorenia, rezistentné voči antibiotikám, a teda neliečiteľné,
- Ak by bol gén, ktorý vytvára Bt-toxín v GMO kukurici prenesený, mohlo by to premeniť tráviaci trakt na žijúcu pesticídovú továreň.
Aký vplyv na zdravie môžu mať geneticky modifikované potraviny?
- Spôsobujú rakovinu
- Prispievajú k alergiám
- Poškodzujú imunitný systém
- Poškodzujú spermie
- Spôsobujú neplodnosť
- Menia bunkovú štruktúru
- Menia fungovanie DNA
- Urýchľujú starnutie
- Narúšajú inzulínovú reguláciu
- Narúšajú rast
Nebezpečenstvo GMO potravín dokazuje obrovské množstvo štúdií, ktorým sa bohužiaľ nedostáva potrebná pozornosť.
Najčastejšie pestované GMO plodiny sú: sója, repka, cukrová repa, kukurica, papája, tekvica, bavlna, cuketa, alfaalfa
Vo výrobkoch z vyššie uvedených potravín môžete nájsť GMO zložky. Platí to najmä pre:
- sójové výrobky
- cukor a glukózovo-fruktózový sirup
- cukrárske a pekárske výrobky
- rastlinné oleje
- margaríny
7 tipov ako sa vyhnúť GMO:
1. Kupujte BIO produkty – v BIO výrobkoch sa nesmie nachádzať žiadny geneticky modifikovaný organizmus. Tieto výrobky nie sú síce automaticky zdravé, ale aspoň neobsahujú cudziu DNA a nadmerné zvyšky pesticídov.
2. Kupujte výrobky s označením „GMO free“ – niektoré výrobky uvádzajú na obale toto označenie. Tieto výrobky nemusia byť v bio kvalite a nie sú taktiež automaticky zdravé, ale aspoň neobsahujú GMO.
3. Vyhnite sa spracovaným potravinám – mnohé ingrediencie a prídavné látky do potravín ako glukózovo-fruktózový sirup, sójový lecitín, modifikované škroby či niektoré farbivá pochádzajú z GMO. Tieto látky nájdete len v spracovaných potravinách ako sladkosti, sladené nápoje, slané snacky, konzervy, polotovary či spracované mäsové výrobky. Pokiaľ teda budete kupovať a konzumovať skutočné jedlo, GMO sa do vás len tak ľahko nedostane.
4. Vyhnite sa najčastejšie pestovaným GMO plodinám – bez ohľadu na to, či sa jedná o GMO plodinu alebo bežnú plodinu, plodiny ako sója (okrem fermentovanej sóje), kukurica, pšenica, zemiaky či cukor nijako neprospievajú vášmu zdraviu, práve naopak. Rovnako to platí pre margaríny a rafinované rastlinné oleje určené na prípravu pokrmov, ktoré sa často vyrábajú z repkového, slnečnicového či sójového oleja. Taktiež sa vyhnite výrobkom, ktoré sa vyrábajú z najčastejšie pestovaných GMO plodín, pretože okrem iného môžu byť kontaminované.
5. Vyhnite sa výrobkom z krajín, kde sa najviac pestujú GMO plodiny – kontroly potravín potvrdzujú, že mnohé potraviny z krajín, kde sa najviac pestujú GMO plodiny, boli nelegálne kontaminované GMO. Preto jednou z možností, ako si im úplne vyhnúť, je vyhýbať sa produktom z týchto krajín. Ide hlavne o produkty z USA, Kanady, Argentíny, Brazílie, Číny či Indie. Pokiaľ výrobky z týchto krajín nemajú označenie „GMO free“, radšej sa im vyhnite.
6. Nakupujte výrobky od poctivých výrobcov – riaďte sa Sprievodcom spotrebiteľa a vyhnite sa výrobcom, ktorí negarantujú „GMO čistotu“. Taktiež sa informujte u svojho dodávateľa mäsa, vajec a mliečnych výrobkov, čím kŕmi svoje zvieratá. Všeobecne sa snažte nakupovať živočíšne výrobky, ktoré pochádzajú z tradične chovaných zvierat.
7. Produkujte si vlastné potraviny – najlepším a najbezpečnejším spôsobom, ako si zabezpečiť kvalitné a zdravé potraviny bez GMO, je vyprodukovať si ich sám. Pokiaľ nemáte vlastný pozemok alebo záhradku, môžete sa pripojiť k niektorým z projektov, ktoré pomáhajú produkovať kvalitné potraviny.
Všeobecne sa však majte na pozore, pretože biotechnologické spoločnosti „nikdy nespia“ a čakajú na svoju príležitosť. Ich praktiky siahajú za hranice zákona, preto buďte pripravený na všetko. Už v roku 1998 sa snažili v USA presadiť GMO potraviny ako organické potraviny. Prekazilo im to 275 000 listov od rozhorčenej verejnosti.
Čo nezaplatíte na bio (kvôli “vysokej” cene), zaplatíte na liekoch, zdravotnom ošetrení a celkovo na zdraví. Cena bio výrobkov by až taký problém nebol, problém je istota, či naozaj bio sú.
Bio, pekné, len cenu upraviť na prijateľnú bežnému spotrebiteľovi.