Čo je to GMO a v akých potravinách sa nachádza? Budete prekvapený kde všade môžete nájsť tieto nebezpečné potraviny.
Geneticky modifikované organizmy alebo GMO sú výsledok laboratórneho procesu, pri ktorom sa vezmú gény z DNA jedného organizmu a umelo sa vnútia do génu druhého organizmu, čo sú väčšinou nesúvisiace rastliny alebo živočíchy. Tieto gény môžu pochádzať z baktérií, vírusov, hmyzu, zvierat alebo dokonca ľudí.
Vďaka genetickému inžinierstvu teraz môžeme skombinovať prakticky čokoľvek. Vedci vytvorili už také kombinácie ako:
- Gény pavúka vložili do DNA kozy, aby kozie mlieko obsahovalo proteín z pavučiny, ktorý by použili pre výrobu nepriestrelných viest
- Gény z kravy zmenili prasaciu kožu na kravskú
- Gény z medúzy rozsvietili prasacie rypáky v tme
- Naklonované mačky svietili v tme
- Jed zo škorpióna vložili do kapusty
- Do lososa vložili viac rastového hormónu, aby rástol dvakrát rýchlejšie
- Naklonovali banány a iné rastliny tak, aby produkovali vakcíny
- Do vajec vložili chemoterapeutický liek
- Gény z arktických rýb ochránili paradajky a jahody pred mrazom
- Ľudské gény boli vložené do kukurice, cukrovej repy či ryže
- Gény z ryby vložili do zmrzliny
- Gén vírusu HIV-1 vložili do kukurice, aby vytvorili lacnú a jedlú orálnu vakcínu
GMO predstavujú obrovské riziko pre prírodu, človeka a každý živý organizmus. Je to jeden veľký experiment a nikto stále nevie, aké následky môže mať. Aj dlho po ukončení konzumácie GMO potravín môžu geneticky modifikované proteíny zostať v organizme a rozmnožovať sa. Takéto chronické vystavenie sa cudzím génom môže zasa spôsobiť nepredvídateľné následky, a to najmä preto, že mnohé tieto gény sú odolné voči antibiotikám. Čo by to mohlo spôsobiť?
- Keďže zvieracie štúdie preukázali, že DNA v potravine môže prejsť cez tráviaci trakt do orgánov celého tela, dokonca aj do plodu, nikto nemôže predpovedať následky prípadnej aktivácie cudzích génov v ľudskom alebo zvieracom organizme, ktorými môžu byť úplne nové ochorenia, podobné napríklad rakovine,
- Ak by bol bakteriálny gén, ktorý je vložený do väčšiny GMO plodín prenesený, mohlo by to vytvoriť „super“ ochorenia, rezistentné voči antibiotikám, a teda neliečiteľné,
- Ak by bol gén, ktorý vytvára Bt-toxín v GMO kukurici prenesený, mohlo by to premeniť tráviaci trakt na žijúcu pesticídovú továreň.
Aký vplyv na zdravie môžu mať geneticky modifikované potraviny?
- Spôsobujú rakovinu
- Prispievajú k alergiám
- Poškodzujú imunitný systém
- Poškodzujú spermie
- Spôsobujú neplodnosť
- Menia bunkovú štruktúru
- Menia fungovanie DNA
- Urýchľujú starnutie
- Narúšajú inzulínovú reguláciu
- Narúšajú rast
Nebezpečenstvo GMO potravín dokazuje obrovské množstvo štúdií, ktorým sa bohužiaľ nedostáva potrebná pozornosť.
Najčastejšie pestované GMO plodiny sú: sója, repka, cukrová repa, kukurica, papája, tekvica, bavlna, cuketa, alfaalfa
Vo výrobkoch z vyššie uvedených potravín môžete nájsť GMO zložky. Platí to najmä pre:
- sójové výrobky
- cukor a glukózovo-fruktózový sirup
- cukrárske a pekárske výrobky
- rastlinné oleje
- margaríny
7 tipov ako sa vyhnúť GMO:
1. Kupujte BIO produkty – v BIO výrobkoch sa nesmie nachádzať žiadny geneticky modifikovaný organizmus. Tieto výrobky nie sú síce automaticky zdravé, ale aspoň neobsahujú cudziu DNA a nadmerné zvyšky pesticídov.
2. Kupujte výrobky s označením „GMO free“ – niektoré výrobky uvádzajú na obale toto označenie. Tieto výrobky nemusia byť v bio kvalite a nie sú taktiež automaticky zdravé, ale aspoň neobsahujú GMO.
3. Vyhnite sa spracovaným potravinám – mnohé ingrediencie a prídavné látky do potravín ako glukózovo-fruktózový sirup, sójový lecitín, modifikované škroby či niektoré farbivá pochádzajú z GMO. Tieto látky nájdete len v spracovaných potravinách ako sladkosti, sladené nápoje, slané snacky, konzervy, polotovary či spracované mäsové výrobky. Pokiaľ teda budete kupovať a konzumovať skutočné jedlo, GMO sa do vás len tak ľahko nedostane.
4. Vyhnite sa najčastejšie pestovaným GMO plodinám – bez ohľadu na to, či sa jedná o GMO plodinu alebo bežnú plodinu, plodiny ako sója (okrem fermentovanej sóje), kukurica, pšenica, zemiaky či cukor nijako neprospievajú vášmu zdraviu, práve naopak. Rovnako to platí pre margaríny a rafinované rastlinné oleje určené na prípravu pokrmov, ktoré sa často vyrábajú z repkového, slnečnicového či sójového oleja. Taktiež sa vyhnite výrobkom, ktoré sa vyrábajú z najčastejšie pestovaných GMO plodín, pretože okrem iného môžu byť kontaminované.
5. Vyhnite sa výrobkom z krajín, kde sa najviac pestujú GMO plodiny – kontroly potravín potvrdzujú, že mnohé potraviny z krajín, kde sa najviac pestujú GMO plodiny, boli nelegálne kontaminované GMO. Preto jednou z možností, ako si im úplne vyhnúť, je vyhýbať sa produktom z týchto krajín. Ide hlavne o produkty z USA, Kanady, Argentíny, Brazílie, Číny či Indie. Pokiaľ výrobky z týchto krajín nemajú označenie „GMO free“, radšej sa im vyhnite.
6. Nakupujte výrobky od poctivých výrobcov – riaďte sa Sprievodcom spotrebiteľa a vyhnite sa výrobcom, ktorí negarantujú „GMO čistotu“. Taktiež sa informujte u svojho dodávateľa mäsa, vajec a mliečnych výrobkov, čím kŕmi svoje zvieratá. Všeobecne sa snažte nakupovať živočíšne výrobky, ktoré pochádzajú z tradične chovaných zvierat.
7. Produkujte si vlastné potraviny – najlepším a najbezpečnejším spôsobom, ako si zabezpečiť kvalitné a zdravé potraviny bez GMO, je vyprodukovať si ich sám. Pokiaľ nemáte vlastný pozemok alebo záhradku, môžete sa pripojiť k niektorým z projektov, ktoré pomáhajú produkovať kvalitné potraviny.
Všeobecne sa však majte na pozore, pretože biotechnologické spoločnosti „nikdy nespia“ a čakajú na svoju príležitosť. Ich praktiky siahajú za hranice zákona, preto buďte pripravený na všetko. Už v roku 1998 sa snažili v USA presadiť GMO potraviny ako organické potraviny. Prekazilo im to 275 000 listov od rozhorčenej verejnosti.
Bio, pekné, len cenu upraviť na prijateľnú bežnému spotrebiteľovi.
Čo nezaplatíte na bio (kvôli “vysokej” cene), zaplatíte na liekoch, zdravotnom ošetrení a celkovo na zdraví. Cena bio výrobkov by až taký problém nebol, problém je istota, či naozaj bio sú.